- YAYINLAR
- Üretim ve Rant Ekonomisi
Üretim ve Rant Ekonomisi
Yaz tatilini geride bırakan eğitim camiası, yeni bir ders yılına başladı. Eğitimöğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum. Aynı zamanda bazı sektörlerimiz için de âtıl geçen aylardan sonra daha yoğun iş hacminin yaşanacağı bir döneme girdik. Umuyorum ki gerekli hazırlıklar yapılmış, planlamalar tamamlanmış ve böylece sarf edilen emeklerin karşılığı alınmış olacaktır.
İGİAD olarak yaz rehavetine kapılmadan çalışmalarımıza devam ettik. Bu çalışmalarımız arasında özellikle bahsetmeyi gerekli gördüğüm, Van ziyaretimizdir. Gönül köprüleri kurmak, kardeşlik hukukunu güçlendirmek ve birlik içinde atan bir yürek olmak için gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretimiz, oldukça verimli geçti ve öğretici oldu. “Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa koyunu, gelir de adl-i İlahi sorar Ömer’den onu” düsturuyla ülkemizin her bir köşesinde yardıma ve ilgiye muhtaç her insanımıza karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz ve onların ayağına batan diken, bizim de canımızı acıtıyor. Yaptığımız ziyaretler ve görüşmelerde samimiyeti, sıcaklığı ve duygudaşlığı görmenin mutluluğunu yaşadık. Bu hassasiyeti sürdürdüğümüz müddetçe aşamayacağımız hiçbir engelin, çözemeyeceğimiz hiçbir sorunun olmadığına inanıyorum.
İGİAD olarak düzenlediğimiz önemli bir faaliyet de Ders Veren Tecrübeler programıdır. İş hayatının duayenlerinin davet edildiği ve önemli tecrübe birikimlerinin paylaşıldığı bu çalışma, ufuk açıcı deneyimler sunmaktadır. Programın en son konuğu, Dövsan Dövme Çelik şirketi kurucu ortağı Mustafa Erdoğan oldu. Tecrübelerini paylaştığı için kendilerine buradan teşekkür ediyorum.
Bu ayki dosya konumuz ise “Üretim ve Rant Ekonomisi” oldu. İktisadi ve sosyal sorunların halledilmesi, ancak üretimle mümkündür. Daha adil ve daha müreffeh bir ekonomik sistem kurulacaksa, sistemin rant ekonomisi üzerine değil, üretim ekonomisi üzerine bina edilmesi kaçınılmazdır. Bu ise bir yandan üreticiden yana olan bir ekonomi politikasını gerektirirken diğer yandan çalışmayı ve risk almayı önceleyen kültürel bir yapıyı da gerektirmektedir. Bu konu, ilgili makalelerde etraflıca ele alındı. Yrd. Doç. Dr. Münevver Soyak, rant aramanın kaçınılmazlığını irdeliyor, ancak bu arayışın doğru yönlendirilerek ekonominin gelişmesine, teknoloji üretimine ve yeni üretim sektörlerinin açılmasına kanalize edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Faslı öğretim üyesi Mohammed Maarouf ise rant ekonomisini üreten zihniyeti, tarihî kökenlerine inerek inceliyor. Yahya Ayyıldız ise rant kavramını masaya yatırıyor ve ekonomi biliminde ne anlama geldiğini ortaya koyarak rant kavramındaki anlam farklılaşmasına dikkat çekiyor.
Üyelerimizle Söyleşi bölümünde bu ayki konuğumuz, Karmod CEO’su Mehmet Çankaya oldu. Prefabrik sektöründe Türkiye’nin gururu olan ve 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapan Karmod’un başarı hikâyesini ilgili sayfalarda okuyabilirsiniz. Mehmet Çankaya’nın da vurguladığı gibi, planlama her işin başıdır. Kalıcı başarılar, planlamayla elde edilenlerdir. Tesadüfen çıkan fırsatlardan yararlanmak, sadece saman alevi gibi geçici parlamalara yol açar.
Ayhan Karahan Yönetim Kurulu Başkanı İGİAD Bülten / 40. Sayı İçin Tıklayınız