- YAYINLAR
- Fikri Mülkiyet Hakları
Fikri Mülkiyet Hakları
Ahlak, adalet ve üretimin el ele verdiği bir yıl: 2020
İş hayatının önemli gündemlerinden biri haline gelen İş Ahlakı Zirvesi 2019, yoğun katılımla gerçekleştirildi. İş ahlakı ile hukuk ve adalet ilişkisinin ele alındığı zirvede Av. Reşat Petek, Prof. Dr. Engin Yıldırım, Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Av. Muharrem Balcı, Av. Şeref Malkoç ve Şekib Avdagiç gibi alanında uzman ve otorite olan isimler, konuya katkıda bulundular ve değerli görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.
Hukuk ve adaletin tesis edilemediği yerde iş hayatının da kesintiye uğrayacağı açıktır. Bu nedenle sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş hayatı için güven veren bir hukuk sisteminin tesis edilmesi zorunludur. Osmanlı ahlak kitaplarında da yer alan “adalet dairesi” kavramı, tam da bu konuya temas etmektedir. Adaletin olmadığı yerde üretimin de gerçekleştirilemeyeceğini, aynı şekilde üretimin gerçekleştirilemediği yerde adaletin de tesis edilemeyeceğini vurgulayan, üretim ile adaletin bir döngü oluşturduğunu ifade eden kadim bir yaklaşımdır. İş Ahlakı Zirvesi 2019, bu konuyu ele almakla iş hayatındaki başarının, dar anlamda kâr peşinde koşmakla sağlanamayacağına, konuyu daha geniş anlamda değerlendirerek iş hayatının hukuki, siyasi, sosyal, kültürel unsurlarla birlikte ele alınması gerektiğine vurgu yapmaktadır.
İGİAD olarak girişimcileri teşvik etmek, ahlaklı girişimcileri ön plana çıkarmak ve onları topluma rol modeli olarak sunmak amacıyla düzenlenen “Yılın Girişimcisi” ödülü, HRPeak CEO’su Burhan Koca’ya verildi. Dijital insan kaynakları alanındaki girişimcilik başarısıyla kendinden söz ettiren Koca, “İyilik tohumlarını ne kadar çok ekersek kötülük ağaçlarının yaşam alanı da o kadar azalacaktır.” diyerek girişimcilik ile ahlakı bütünleştiren bir yaklaşım sergilemektedir.
İGİAD’ın, iş hayatının gündemini belirleyen faaliyetlerinden bir diğeri de İnsani Geçim Ücreti’nin açıklanması olmuştur. Üretimin temel sacayaklarından biri işgörenlerdir ve işgörenlerin hayat standartları, sadece iş hayatının değil, sosyal hayatın da en önemli bileşenlerinden biridir. Hem iş hem de sosyal hayatın barış, huzur, dayanışma ve üretkenlikle geçmesinin koşullarından biri, asgari geçim standartlarının temel ihtiyaçları karşılayabilecek bir düzeyde belirlenmesidir. İşte bu sebeple İGİAD olarak, asgari ücreti değil insani geçim ücretini (İGÜ) açıklamaktayız. İstanbul’da 2020 yılı için belirlenen İnsani Geçim Ücreti (İGÜ), 3.192 TL olarak tespit edilmiştir. Tavsiye ettiğimiz bu ücretin başta üyelerimiz olmak üzere bütün girişimcilerimiz tarafından uygulanacağını umut etmekteyiz.
Bültenimizin bu sayısının konusu, fikri mülkiyet hakları olarak belirlendi. Konuyla ilgili olarak Av. Dr. Cahit Suluk ile bir röportaj gerçekleştirildi. Fikri mülkiyetin gelişmekte olan ülkelerin aleyhine işlediğine dikkat çeken Suluk, fikri üretimin geliştirilmesine vurgu yapmaktadır. Konunun farklı boyutlarını ise Prof. Dr. Alkan Soyak ile Prof. Dr. Tekin Memiş ve Av. Melih Can Korkmaz ele aldılar. Konu, hem fikri mülkiyetin korunması hem de üreticilerin fikri mülkiyet konusunda hak iddiasından doğan sorunlarla karşılaşmamaları açısından önem arz ediyor. Artık önemsiz gibi görünen bir tasarımın veya bir farklılığın bile fikri mülkiyete konu olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle konuya daha fazla ilgi göstermek, herkes için faydalı olacaktır.
Yeni bir yıla girdik ve bu yılın; ahlak, adalet ve üretimin el ele verdiği bir yıl olmasını temenni ediyorum…
Ayhan Karahan
İGİAD Başkanı