- YAYINLAR
- İş Dünyasında Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları
İş Dünyasında Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları
İsimsiz kahramanlar
İş hayatının kaçınılmaz sonuçlarından biri de iş uyuşmazlıklarıdır. Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi iş hayatında da çeşitli uyuşmazlıklarla karşılaşılmaktadır. Bu uyuşmazlıkları en kısa sürede ve en az maliyetle halletmek, iş hayatının istikrarı için oldukça önemlidir. Uyuşmazlıkların karşılıklılık esasına uygun bir biçimde halledilmesi, tarafların kayba uğramasını önleyeceği gibi iş hayatının güvenilirliğini de pekiştirecektir.
Mahkemeler, uyuşmazlıkların çözüm yollarından biridir, ancak kararların oldukça geç alınması, her bir vakanın kendi özgüllüklerinin yeterince dikkate alınmaması ve mahkeme sürecine başvurmaktan caydırırcasına yüksek olan giderler, bu kanalın verimliliğinin sorgulanmasına yol açmaktadır.
Son yıllarda uyuşmazlıkların çözüm yollarından biri olarak Tahkim kurumu gündeme gelmiştir. Çeşitli ülkelerde uygulanmakla birlikte Osmanlı döneminde ve ondan önceki İslami uygulamalarda dayanakları ve kökenleri bulunan bu kurum, mahkeme sürecinin alternatifi olmamakla birlikte ona yardımcı olan, onu tamamlayan bir imkân olarak iş hayatındaki uyuşmazlıkların çözümünde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu kurumun iş camiası tarafından daha aktif olarak kullanılması, zaman tasarrufu yanında daha düşük bir maliyet de sunmaktadır. Ayrıca tarafları karar süreci içerisine sokarak herkesin razı olacağı bir sonuç üretmektedir. Böylelikle pek çok açıdan verimlilik artışına yol açarak herkesin kazandığı bir süreç oluşturulmaktadır.
Böylesine önemli bir kurumu gündeme alarak üyelerimizin dikkatine sunmak istedik. Tahkim konusunda Türkiye’nin en yetkili ve alanın otorite ismi olan Av. Muharrem Balcı, konuyla ilgili birikimini bizlerle paylaştı. Tahkim konusunda pek çok teorik çalışmanın yanı sıra çeşitli uygulamalara danışmanlık yaparak yol gösteren Sn. Balcı, özlü bir ifadeyle, tahkim kurumunun “hasım değil hısım yaptığını” vurgulamaktadır.
Av. Arb. Semih Biten ise ilgili makalesinde tahkim kurumunun üstlendiği barış projesi rolüne dikkat çekmektedir. Mahkeme sürecinde uzayan davaların daha kısa sürelerde çözümlenerek iş hayatında barışın tesis edilmesine olan katkısını öne çıkarmaktadır. Konuyla ilgili diğer makale ise Av. Yasin Ekmen tarafından kaleme alındı. Tahkim kurumunun gerekliliği üzerinde duran Sn. Ekmen, bu kurumların ilklerinden biri olan İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) hakkında bilgi vermektedir. Türkiye’deki iş hayatının yoğunlaştığı en önemli merkez olan İstanbul’da yer alan İSTAC, bu zamana kadar önemli barış projelerine imza atmıştır.
Yaz aylarının rehavetine kapılmadan faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Ders Veren Tecrübeler dizisinde Merhaba Pastaneleri’nin sahibi Yaşar Sekizkardeş konuğumuz oldu. İş hayatına dair tecrübelerini paylaşan Yaşar Bey, kârlılık kadar ahlakın da önemli olduğuna vurgu yaptı.
İGİAD olarak her geçen gün büyüyoruz ve İGİAD ailesinin yeni üyelerini her sayımızda kısaca da olsa tanıtıyoruz. İGİAD olarak iş hayatında ahlakın daha önemli bir yer edinmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, öncelikle üyelerimizin maddi ve manevi destekleri sayesinde olmaktadır. Bu üyelerimiz belki ön planda olmamakla, faaliyetlerimizin bütününde görünmemekle birlikte her bir faaliyetimizin harcında yer almaktadırlar. Bu anlamda her birini isimsiz bir kahraman olarak görüyorum. Bu isimsiz kahramanların her birine buradan teşekkür ediyor, yeni üyelerimize de hoş geldiniz diyorum.