- YAYINLAR
- Sanal Kazanç Araçları
Sanal Kazanç Araçları
İş ahlakında sekülerleşme tehdidi
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve döviz kurundan kaynaklı türbülans gibi önemli olayların yaşandığı bir yılı daha geride bıraktık. İş dünyası açısından 2018’in ikinci yarısında yaşanan döviz kaynaklı hareketlilik, herkes için bir sınav oldu. Bu dönemde bazı firmaların fırsatçılık yaptığına şahit olduk, bazı firmalar da iç dengelerini yeterince düzenleyemediklerinden sıkıntı yaşadılar. Tabii ABD’nin bu kadar hoyratça ve dizginlenemez bir güç sarhoşluğu yaşadığı dönemde sadece Türkiye değil bütün ülkelerin iş dünyasının daha dikkatli, tedbirli ve öngörülü olmalarında fayda var.
İGİAD olarak iş dünyasındaki ahlaki bilincin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız, 2018 yılında da durmaksızın devam etti. Yaptığımız “2018 Türkiye İş Ahlakı Araştırması” ahlaki noktada alarm işaretleri verdi. İş ahlakının sekülerleştiğine, ahlakın çıkara tabi kılındığına dair ulaştığımız sonuçlar, ahlaka yaptığımız vurgunun ne kadar önemli ve hayati olduğunu göstermekle birlikte bu alanda yapılacak daha çok işin olduğunu da ifade etmektedir.
Ahlaka sadece iş hayatında değil, hayatın her alanında, özellikle de kamu hayatında ihtiyacımız var. Bu sebeple Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin üçüncüsünü “Kamuda İş Ahlakı” başlığıyla gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Prof. Dr. Mehmet Görmez gibi seçkin davetlilerin katıldığı Zirve, oldukça verimli geçti ve kamuda iş ahlakına dikkat çekilmesi noktasında faydalı oldu.
İGİAD’ın geleneksel olarak gerçekleştirdiği önemli faaliyetlerden biri de İnsani Geçim Ücreti’nin (İGÜ) açıklanmasıdır. 2019 yılı için İstanbul’da geçerli olmak üzere tespit edilen İnsani Geçim Ücreti, 2.781 TL. olarak belirlendi. Üyelerimizin bu standarda hassasiyet göstereceklerine inanıyor ve bu yaklaşımın sadece İGİAD içerisinde değil tüm Türkiye’de uygulamaya geçirilmesi temennisinde bulunuyorum.
İş ahlakına yönelik önemli bir faaliyetimiz de 10 yıldır sürdürdüğümüz İş Ahlakı Dergisi’dir. Hakemli bir dergi olan İş Ahlakı Dergisi’nde iş ahlakıyla ilgili akademik makaleler yayınlanmaktadır. Bu derginin 10 yıldır sürdürülmekte olması önemli bir başarıdır.
“Ders Veren Tecrübeler” dizisi çerçevesinde H. Mehmet Köse ve Hüseyin Dinçel’i konuk ettik ve çok değerli tecrübe ve yaklaşımlarını İGİAD Merkez binada dinleme imkânı bulduk. Bununla birlikte aynı minvalde bir başka değerli ve tecrübeli üyemiz olan Yaşar Sekizkardeş’i de Bültenimizin sayfalarında konuk ettik.
Bültenimizin bu sayısının konusu olarak “Sanal Kazanç Araçları”nı belirledik. Sanal kazanç araçları çeşitli olmakla birlikte ön plana çıkanı ve son yıllarda daha fazla gündemi belirleyeni kripto paralardır. Dosyamızın içeriği de ister istemez o alana doğru kaydı. Konuyla ilgili röportaj, Türkiye’de kripto paralar üzerine üniversitelerde ilk kez ders veren ve yakından tanıdığınız Nurullah Mahmut Dündar ile yapıldı. Konuyu farklı boyutlarıyla ele alan makaleler ise Süleyman Kaya ve Ahmet Selçuk tarafından kaleme alındı.
Diğer faaliyetlerimizle ilgili haberleri iç sayfalarda bulabilirsiniz. Hem kurum içi faaliyetler hem de iş ahlakı bilincinin yaygınlaştırılmasına yönelik kurum dışı gerçekleştirilen ziyaret ve görüşmeler yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.
2019 yılının, bütün iş dünyasında ahlaki bilincin geliştiği ve duyarlılığın arttığı bir yıl olması temennisinde bulunuyorum.
Ayhan Karahan
İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı