- YAYINLAR
- Milli Ekonomi ve Seferberlik
Milli Ekonomi ve Seferberlik
Girişimciliğin gerçek kahramanları
Nisan ayında milletimiz önemli bir dönemeçten daha alnının akıyla çıkmıştır. Yaklaşık yüz yıldır sürdürülen parlamenter sistem değişmiş, cumhurbaşkanlığı sistemi milletimizin oylarıyla kabul edilmiştir. Bu değişikliğin milletimize, ülkemize ve ekonomimize faydalı olmasını temenni ediyoruz.
Hayatın dinamizmi, değişimi zorunlu kılıyor. Modern dünyada kendini yenilemeyenler, pedal çevirmeyen bisikletçinin düşecek olması gibi, hayat yarışından saf dışı olmakla karşı karşıya kalacaklardır. Ancak bu değişim, “nasıl olursa olsun” tarzı ilkesiz bir değişim değil; köklere bağlı, ilkeleri gözeten, değerler eksenli bir değişim olmalıdır. Yani süreklilik içindeki değişimi yakalamalıyız.
Bir taraftan yeni koşulların gereğini yaparken diğer taraftan da değişmeyen doğruları dile getirmekten ve gündeme sokmaktan geri durmamalıyız. Sakarya’da gerçekleştirilen 5. İslam İktisadı Atölyesi, “İslam İktisadı Perspektifinden Faiz” konusunu bu minvalde gündeme getirdi. Çünkü faiz, insanların sermaye veya para aracılığıyla sömürülmesinden başka bir şey değildir. Ayrıca faiz konusu, faizi de aşan bir boyuta sahiptir. Sömürünün olmadığı, herkesin emeğinin karşılığını aldığı adil bir ekonomik sistemin arayışını zorunlu kılmakta ve bunun ilhamını vermektedir. Bu konu, hem yurt içi hem de yurt dışından katılan akademisyen ve yazarların katkılarıyla ele alındı. Bu tür sempozyumlar, daha İslami, daha insani ve daha adil bir dünyayı gündemimize taşımaktadır.
Her sene girişimcilik ödülü vermekteyiz. Bu zamana kadar çok değerli girişimcilerimiz bu ödülü aldılar. Ancak hiçbiri, bu sene alanlar kadar hak etmemişti. Bu senenin girişimcilik ödülü, 15 Temmuz gazilerinden olan Sabri Ünal ve Fatih Üstün’e verildi. Bu iki yiğit insanımızın ödüle layık görülen davranışı, belki iktisadi bir girişim değildir ama sosyal ve milli bir girişim olduğu açıktır. Nihayetinde iktisadi hayatımız, sosyal hayatımıza ve milli bağımsızlığımızı korumamıza bağlıdır. Bu sebeple sadece sosyal hayatımızı ve milli bağımsızlığımızı değil, bu sayede iktisadi hayatımızın güven ve istikrarını da korumaya yönelik kahramanca girişimlerinden ötürü bu ödülü fazlasıyla hak ettiler.
Bu sayımızın dosya konusu da milli ekonomi ve seferberliktir. Konuyla ilgili olarak editörümüz Yahya Ayyıldız’ın milli ekonomi düşüncesinin gelişimini ele alan makalesinin yanında istihdamda dezavantajlı grupların durumunu inceleyen Prof. Dr. Seyfettin Gürsel’in makalesi yer almaktadır. Konuyla ilgili olarak yapılan röportaj da Prof. Dr. Arif Ersoy’a aittir. Kendileri Çorum Belediye Başkanlığı görevinde bulunmanın yanı sıra yurt içinde olmakla birlikte yurt dışında da çeşitli akademik görevlerde bulundular. Ersoy, milli kavramına farklı bir açıdan bakarak yeni perspektifler sunmaktadır.
Üyelerimizle yapılan röportajlar serisine bu sayıda Şükrü Alkan Beyefendi’yle devam ediyoruz. Yakından tanıdığınız ve mevcut görevimi kendisinden devraldığım Şükrü Bey, dolu dolu bir röportaj vermiş. Herkesin ve özellikle genç girişimcilerin satır satır okumaları gereken bir röportaj olmuş. Tecrübelerini ve birikimini paylaştığı için kendilerine teşekkür ediyorum.
Bu arada 7. Olağan Genel Kurul toplantısında delegelerimiz, mevcut yönetim için göreve devam kararı verdiler. “Allah utandırmasın” diyor ve hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
AYHAN KARAHAN İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı