- YAYINLAR
- Karz-ı Hasen
Karz-ı Hasen
Tecrübenin tecrübesi
İslam iktisadı alanında çok önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu Hoca, geride hatırı sayılır bir külliyat bırakarak emekli oluyor. İslam iktisadı alanında “İslam İktisadına Giriş”, “İslam İktisadı: Toplu Makaleler 2” adlı kitaplarının yanı sıra iktisat tarihi alanında da “Türkiye İktisat Tarihi”, “Osmanlı Mali Tarihi”, “İstanbul Su Tarihi” gibi yeri doldurulmaz eserler bırakmıştır. 2019 İslam İktisadına Katkı Ödülü, Ahmet Tabakoğlu Hoca’ya, İslam iktisadına yaptığı hizmet ve katkıların bir nişanesi olarak verildi. Kendileri emekli olsalar da İslam iktisadına yönelik çalışmalarına ve eğitim faaliyetlerine devam edeceklerdir. Buradan kendilerine tekrar şükranlarımızı sunuyoruz. İslam İktisadı Araştırma Ödülü, bir başka saygıdeğer hocamıza, Sabri Orman’a verildi. Sabri Orman Hocamızın özellikle İmam Gazali üzerinden geliştirdiği iktisat yorumları, önemle üzerinde durulmayı hak etmektedir. Uygulama Ödülü ise MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı’na verildi. MÜSİAD’ın sandık uygulaması, benzeri girişimlere örnek olabilecek ve yeni açılımlara imkân tanıyacak değerde bir girişimdir.
İslam iktisadı anlayışının geliştirilmesi, uygulamada karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi ve bunlara çözüm yolları aranması bağlamında bir beyin fırtınası işlevi gören İslam İktisadı Atölyesi çalışmalarının yedincisi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “İslam İktisadında Para” temasıyla düzenlendi. Yurt içi ve yurt dışından katılımcılar, paranın İslam iktisadındaki yerine ilişkin çeşitli değerlendirme ve yorumlarda bulundular. Konuyu derinlemesine ele alan oldukça verimli bir atölye gerçekleştirildi.
Şubat ayında Cizre’de düzenlenen “İş Ahlakının Yaygınlaşmasında İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü” paneli, iş ahlakı bilincinin yaygınlaşmasına yönelik başarılı ve etkili bir adım oldu. Ahlakın, iş hayatında daha belirleyici bir yere ve role sahip olabilmesinin imkânlarının tartışıldığı panele yoğun bir katılım gerçekleşti.
Bu sayımızın dosya konusu, Karz-ı Hasen olarak belirlendi. Emre Topoğlu ve Ahmet Özdemir, makaleleriyle konuya katkıda bulundular. Dr. Mücahit Özdemir ise verdiği röportajda karz-ı hasenle ilgili sorularımızı yanıtlayarak konunun ayrıntıyla anlaşılmasına katkı sundular.
Üyelerimizle Söyleşi bölümünün konuğu ise hepimizin yakından tanıdığı, dernek çalışmalarımızın duayenlerinden Davut Şanver’di. İş hayatının yanı sıra sosyal faaliyetlerine ilişkin tecrübelerini paylaştığı röportajda, hayatın imbiğinden süzülmüş dersleri görmek mümkün. Âdeta “tecrübenin tecrübesi” diyebileceğimiz bir şekilde ne kadar tecrübeli olursanız olun, her zaman için tetikte olmaya ve kendini sürekli yenilemeye yaptığı vurgu, oldukça önemlidir.
Derneğimizde gerçekleştirilen diğer faaliyetlere ilişkin bilgileri iç sayfalarda bulabilirsiniz. “Ders Veren Tecrübeler” başlığı altında yapılan sunumlara, akademisyen ziyaretlerine, sektör kurulu toplantılarına, üye buluşmaları ve gezilerine, yeni üye katılımlarına ilişkin haberlerimiz yer almaktadır.
Bu arada Derneğimizin 8. Olağan Genel Kurulu, ocak ayında yapıldı ve Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu ve Tahkim Kurulu üyelerinin yanı sıra başkanlık seçimi de gerçekleştirildi. Üyelerimizin tevdi ettikleri görevi bihakkın yerine getirebilmek için canla başla çalışmaya devam edilecektir. Seçim sonuçlarının derneğimize hayırlı olmasını temenni ediyor, Allah utandırmasın diyorum.
AYHAN KARAHAN
İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı