- YAYINLAR
- İş Hayatında Emniyet
İş Hayatında Emniyet
Güvenlik ihmale gelmez
İş kazaları ve bununla ilişkili iş hastalıkları, küçümsenemeyecek ve ihmal edilemeyecek önemdedir. Çünkü Türkiye’de her gün 4 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmekte, 6 işçi iş göremez hâle gelmekte, her yıl GSMH’nın yüzde 5’i yitip gitmektedir. Bir yönüyle insan hayatına yönelmiş önemli bir tehdit, diğer yönüyle de ülke kaynaklarının heba olma nedenidir.
Ayrıca iş sağlığı ve güvenliğine gösterilen hassasiyet, iş ahlakının ete kemiğe bürünmesi, somut hâle gelmesidir. Çalışan işçinin ve iş ortamından etkilenen üçüncü kişilerin hayatını dikkate almayan, güvenliğini umursamayan bir anlayışın ahlaktan nasibini aldığı iddia edilemez.
Bültenimizin bu sayısının konusunu iş sağlığı ve güvenliği olarak belirleyerek bu önemli konuya dikkat çekmek istedik. Böylece hem insan hayatına verilmesi gereken önemi hem de ülke kaynaklarının israf edilmemesini vurgulamayı amaçladık.
Konuyu tarihi boyutlarıyla el alan Erdal Güngör, iş sağlığı ve güvenliği kavramından ne anlaşılması gerektiğini açıklıyor. Hafize Akıllı ile Önder Aydoğdu’nun birlikte ele aldıkları makalede ise iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin veriler sunularak bu konuda önemli bir atılım sağlayan 6331 sayılı Kanun hakkında bilgi veriliyor. Konuyla ilgili röportaj ise Şehir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Erdemir ile yapıldı. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında işyeri kültürünün önemine değinen Erdemir, konuyu psikolojik, tarihi ve kurumsal boyutlarıyla ele alarak kapsayıcı bir bakış açısı ortaya koyuyor.
İş ahlakı konusunda öncülük yapan İGİAD ve İGİAD üyelerinin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da benzeri bir rolü oynayacağına ve hem insan hayatına hem de ülke kaynaklarına hassasiyet noktasında parmakla gösterilecek bir konumda olacağına inanmaktayım.
Geçen dönemde üyelerimizle birlikte çeşitli faaliyetlerde bulunduk. İGİAD’ın gelenekselleşen iftar yemeği programına üyelerimizle birlikte çok sayıda değerli konuk katıldı. Ramazan ayının manevi atmosferinin yanı sıra dostlarla birlikte olmanın mutluluğunu yaşadık.
Üyelerimizin gerçekleştirdiği Safranbolu, Kastamonu ve Ilgaz gezisi de güzel anılar ve dostça paylaşımlarla tamamlandı. Zaman zaman tatil yapmak veya gezi düzenlemek gerekiyor ancak bunlar, dostlarla birlikte yapıldığında daha da güzel ve dinlendirici oluyor.
Kurumsal ziyaretlerimiz arasında İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Şekib Avdagiç ile İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu da yer aldı. Türkiye’nin iş hayatındaki önemli kurumlarından biri olan İTO ile iş ahlakı konusunda yapılabilecek faaliyetler değerlendirildi.
Üyelerimizle röportaj bölümünde ise spor salonu işletmecisi ve milli sporcu Mecit Koç ile spor hayatını ve Türkiye’deki sporun sorunlarını konuştuk. Wushu Kung Fu adlı savunma sporuna dair ilginç ve önemli paylaşımlarını ilgili bölümde bulabilirsiniz.
Kasım ayında düzenlenecek olan İş Ahlâkı Zirvesi’ni burada bir kere daha hatırlatmak istiyorum. İş ahlakı konusunda gelenekselleşen bu önemli zirvenin hem iş dünyasında hem de toplumda konuya yönelik farkındalığın artırılmasına önemli bir katkı sağladığı artık pek çok insan tarafından da dile getirilmektedir.
Ayhan KarahanİGİAD Yönetim Kurulu Başkanı