- YAYINLAR
- İnşaat Sektöründe İş Ahlakı
İnşaat Sektöründe İş Ahlakı
İGİAD, kurulduğu günden bu yana toplumda iş ahlakına dair farkındalığı arttırmak ve iş ahlakını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. İş hayatının içinde bir sivil toplum kuruluşu olarak küresel ve bölgesel düzeyde gelişmeleri takip ediyor; iş ahlakı ve girişimcilik odaklı temel ilke ve değerlerimizi korumanın ve geliştirmenin ancak çok yönlü bir çaba ile gerçekleşebileceğini biliyoruz. Bu doğrultuda İGİAD olarak teorik ve pratik çalışmaları desteklemeye ve uygulamaya devam ediyoruz.
İnşaat sektörü zincirleme olarak birçok alt sektörü etkiler ve bu vesileyle güçlü bir istihdam alanı oluşturur. Bu yönüyle ekonomimizin lokomotif sektörü olarak adlandırabileceğimiz inşaat sektöründe iş ahlakı meselesi çalışma ilişkileri, hukuk, kültür ve çevre gibi çok boyutlu bir alanda değerlendirilmelidir. Çalışma ilişkileri açısından kayıt dışılık, iş sağlığı ve güvenliği, nitelikli iş gücü kaynağı gibi konular ön plana çıkarken; iş süreçlerinde kamu-özel sektör ilişkisi, yolsuzluk ve rüşvet tehlikesini gündemimize getirir. Bir yandan kültürel bir temsil alanı olarak da değerlendirilebilecek bu alanda, şimdiye dek acı sonuçlarını birden çok tecrübe ettiğimiz deprem tehdidi de sektörün ahlaki temeller üzerine inşa edilmesinin söz konusu insan hayatı üzerindeki etkilerini gözler önüne serer.
İş ahlakı, mevcut iş ilişkilerinin düzenlenmesi, potansiyel tehlikelerin tespiti ve iş ile ilişkili sorunların ustalıkla çözülmesi noktasında vazgeçilmez bir konumdadır. Nitekim iş ahlakı, iş hayatına yalnızca birtakım engelleyici kural ve kaideler getirmekle kalmayıp yapılan işin sürdürülebilir olmasını ve ortak yararın en üst seviyeye taşınmasını hedefler. Bu noktada, küçük grupların merkezde olduğu inşaat sektörü iş süreçlerinde, gerek kurumsallaşmanın sağlanması gerekse sürdürülebilir iş ilişkileri vasıtasıyla işin kalitesinin arttırılması için iş ahlakının benimsenmesi hayatidir.
Ülkemizde inşaat sektörü günbegün gelişirken maatteessüf inşaat sektöründe iş ahlakı konusu gündemde aynı oranda yer etmemektedir. Konunun akademik ve sektörel boyutunu bir arada ele alan bu çalışmanın, literatüre sunduğu önemli katkının yanı sıra sektörle doğrudan veya dolaylı ilişki içerisinde olanlara, karar alıcı ve uygulayıcılara bütüncül bir perspektif sunacağına ve alanda yapılacak diğer çalışmalara önemli bir zemin teşkil edeceğine inanıyoruz.
Bu değerli çalışmanın hazırlanmasında büyük özveri gösteren Doç. Dr. Ramazan Tiyek’e, kıymetli katkılarını esirgemeyen Prof. Dr. Lütfi Sunar ve Doç. Dr. Taha Eğri’ye şükranlarımızı sunuyoruz. Çalışmanın, ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısı içerisinde önemli bir yerde bulunan inşaat sektöründe iş ahlakının geliştirilmesine katkı sağlamasını yürekten temenni ediyoruz.
Ayhan Karahan
İGİAD YK Başkanı