- YAYINLAR
- 2023 Türkiye İş Ahlakı Araştırması
2023 Türkiye İş Ahlakı Araştırması
Günümüzün iş dünyasında ahlak, kurumsal davranışın ve karar alma süreçlerinin şekillendirilmesinde kritik bir bileşen hâline gelmiştir. Son yıllarda merkezî bir konu hâline gelen ahlak, dünya çapındaki akademik topluluklar ve profesyonel kuruluşlar tarafından artan bir ilgi görmeye başlamıştır. Çünkü iş ahlakı, bir ticari kuruluşun faaliyetlerinin toplumda yaygın olan ahlaki standartlara uygun olup olmadığının yanı sıra işletmenin toplumda genel kabul görmüş ahlaki değerlere katkıda bulunup bulunmadığını da belirlemektedir. İş ahlakı; bireylere ve kuruluşlara, iş ortamındaki davranışlarına rehberlik eden ahlaki idealleri ve ilkeleri ifade eder. Ahlaki kavram ve standartlar; çalışanların davranışlarına, tedarikçi ve müşterilerle ilişkilere, özel bilgilerin işlenmesine ve iş operasyonlarının toplum ve çevre üzerindeki etkisine kadar işletme faaliyetlerinin çeşitli yönlerine uygulanmasını gerektirir. İş ahlakı, iş uygulamalarının yasal ve düzenleyici yükümlülüklere bağlı kalarak adil ve ahlaki olmasını sağlar. İş dünyasında ahlak, örgütsel davranışın ve karar alma süreçlerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynar.
İş ahlakının önemini kavrayan bir sivil toplum kuruluşu olarak ilk defa 2008 yılında okuyucularla buluşturduğumuz İGİAD Türkiye İş Ahlakı Raporu’nun dördüncüsünü yine aradan geçen beş yılın sonunda 2023 yılında sizlerle buluşturuyoruz. Bu beş yılda hem dünyada hem de ülkemizde toplumsal yaşamı ve iş çevrelerini etkileyen çeşitli olaylara şahit olduk. İşletmelerin dünden daha fazla iş ahlakına ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Yaşadığımız salgın dönemi, iş ahlakının önemini daha fazla ortaya çıkarmış ve iş dünyasında taraflar arasındaki ilişkilerin hassasiyetle ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. İGİAD Türkiye İş Ahlakı Araştırması’nın bu dördüncü raporunda, önceki üç araştırmanın sonuçlarıyla karşılaştırmalar da yapılmıştır. 2023 araştırmasının özel teması “fırsatçılık” olarak belirlenmiş ve araştırmada ele alınan iş ahlakı ile ilgili konular, bu çerçevede analiz edilmiştir.
Türkiye’de iş ahlakının nabzını tutan bu çalışmanın geleneksel bir hâle geldiğini söylememiz mümkündür. İlerleyen yıllarda da yeni raporların yayınlanacağını umuyoruz. Bu raporun hazırlanmasında emeği geçen değerli öğretim üyeleri Prof. Dr. Ömer Torlak, Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Erkan Erdemir ve Doç. Dr. Muhammet Ali Tiltay’a teşekkürlerimi sunuyorum. İş ahlakı raporunun katkı sağlaması muhtemel geniş bir çevresi olduğunun farkındayız. Dileğimiz, ilgili tüm paydaşlara katkı sunmasıdır.
Ayhan Karahan
İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı