İşletmelerde Risk Yönetim Seminerinde 2020 Ulusal Risk Raporu Değerlendirildi

13 Şubat 2020

İşletmelerde Risk Yönetim Semineri, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi / Risk ve Denetim Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Davut Pehlivanlı’nın sunumlarıyla 13 Şubat Perşembe günü 19.00-21.00 saatleri arasında dernek merkezinde İGİAD üyesi iş insanlarının katılımıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını İGİAD Başkanı Ayhan Karahan gerçekleştirdi.

 

2020 Ulusal Risk Raporunu katılımcılar ile paylaşan Prof. Dr. Davut Pehlivanlı seminerde; işletmelerde risk yönetimi, alacak riski yönetimi, işletmelerde finans yönetimi, işletmelerde maliyet yönetimi ve karlılık, işletmelerde stok yönetimi, işletmelerde mali tabloların değerlendirilmesi konularına değindi. Pehlivanlı ayrıca seminerde risk endeksinin önemine vurgu yaprak; “Şu aralar işletmelerde risk endeksi üzerine çalışıyoruz. Risk endeksi gibi katsayılar bazı problemleri bize birkaç ay öncesinden haber verebiliyor. Bu sistem Japonya'da 1850 yıllarında başlayarak 1930'lu yıllarda KGF (Kredi Garanti Fonu) resmi olarak kuruldu.” dedi.

 

Riskini yönetemeyen krizi yönetmek zorunda kalır 

2019 yılında Dünyada meydana gelen kritik olaylar şunlardır; Brexit süreci, deprem, sel ve diğer doğal afetler, DAEŞ terörü, Venezuela devleti iç siyasetine dış müdahaleler ve ekonomik kuşatma, en son Polonya örneğinde görüldüğü üzere ülkelerin Merkez Bankalarına ait olup İngiltere’de tutulan altın rezervlerinin transferi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, Myanmar'da Arakan halkına yönelik hak ihlalleri, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik, Fransa’da sarı yeleklilerin eylemleri, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye terör saldırısı, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki hak ihlalleri, Sudan’da iç karışıklık, ABD ile Çin ve diğer ülkeler arasındaki vergi tarife krizleri, Çinli teknoloji devi Huawei'in ABD hükümeti tarafından kara listeye alınması, İngiltere tarafından İran’a ait petrol tankerine el konulması ve Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) saldırı.

 

Türkiye açısından 2019 yılı kritik olayları şunlardır; Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti, muhtemel büyük İstanbul depremini yeniden hatırlatan Marmara bölgesindeki deprem, Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Harekâtı, Suriye kaynaklı yoğun mülteci nüfus ve etkileri, yerel seçimler ve tekrar eden İstanbul seçimi. Son 3 yıllık periyot incelendiğinde döviz kuru oynaklıkları ve buna bağlı olarak daha da kritik hale gelen emtia fiyat riskleri kura bağlı en temel problem alanıdır. 2019 yılında da döviz kuru oynaklıkları devam etti ve dolar kuru yıl başında 5,34 seviyesindeyken yıl içinde 6,20’yi gördü ve yılın genelinde 5,70 civarında seyretti.

 

Sürdürülebilirliğin önündeki diğer kritik risk faktörü ise alacak riski ve yönetimidir. Alacak riskleri özellikle ekonomide belirsizliklerin arttığı dönemlerde ticari faaliyetlerin önünde çok önemli bir engeldir. Son yıllarda alacak risklerinin sigortalanmasına yönelik yapılan düzenlemelerin ticari faaliyetlerin sürdürülmesi noktasında kritik öneme sahip olduğunu vurgulamamız gerekir. Sürdürülebilirliğin önündeki bir diğer engel de finansmana erişim problemleridir. Bu bağlamda Kredi Garanti Fonu uygulaması KOBİ’lerin finansmana erişim probleminin çözümü konusunda çok önemli bir kaldıraç etkisine sahiptir. Sürdürülebilirlik çerçevesinde risk yönetiminin bütünleşik olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamdaki risklerin hem işletme içi önlemler hem de finansal araçlarla yönetilmesi gerekmektedir. Bu açıdan KGF (Kredi Garanti Fonu) örneğinde olduğu gibi kamunun öncü rolü ve reel ekonomi temelli çözümler çok önemlidir.

 

Ulusal Risk envanteri çalışması ilerleyen yıllarda da yapılacak ve yıllar itibariyle riskleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmek mümkün olacaktır. Ayrıca bu çalışma yıllar itibariyle hacim kazanacak ve sektörel analizler ve sivil toplum kuruluşları açısından derinlik kazanacaktır.

 

Pehlivanlı sunumunun son bölümünde önümüzdeki yıllarda cereyan edecek temel problemleri sıraladı. “Virüs salgını ve diğer biyolojik saldırı ihtimalleri, daralan yurtdışı pazarlar, ticaret savaşları: Çin – Huawei, Venezuela – altın – petrol – bankacılıktaki paraları, global güçlerin pazara girmesi: Amazon – Alibaba örnekleri, 2019 da nihai tüketiciye direkt ulaşan avantajlı, artan rekabet ortamı, azalan karlılık, yapay zekâ – entegrasyon, büyük veri – veri madenciliği” olacağını söyledi. 

 

Sunumun ardından katılımcıların soruları değerlendirildi.

 

Program İGİAD Başkanı Ayhan Karahan’ın Prof. Dr. Davut Pehlivanlı’ya hediye takdimi ile son buldu. 


İşletmelerde Risk Yönetimi Sunumu için tıklayınız