Sektör Kurulları Toplantısında Gündem Yazılımdı

09 Nisan 2019

Sektör Kurulları Toplantısı, CPM Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Recep Palamut’un sunumlarıyla 09 Nisan Salı günü 07.00-10.00 saatleri arasında dernek merkezinde İGİAD üyesi sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını İş Geliştirme Komisyonundan sorumlu Başkan Yardımcısı H. Mehmet Köse gerçekleştirdi.


Açılış konuşması sonrası Recep Palamut firma kuruluş aşamasını katılımcılara anlattı.  Yazılım eşittir sistem demek sözleriyle sunumuna başlayan Palamut’un konuşmasında öne çıkan konular:

 

Sistem kullanan bir insan hayatına düzen getirmiş olur. 1760’larda Endüstri 1.0 hayatımıza girmiştir. Özellikle İngiltere ve Amerika’da tekstil makineleriyle başlamıştır. Çünkü insanların giyinme ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyordu. 1850 yıllarında Ford’un seri üretim bandı oluşturulmasıyla Endüstri 2.0 hayatımıza girmiş olup hızlı bir şekilde sanayi devrimi başlamış oldu. 1970’li yıllarda ise ilk bilgisayarın buluşuyla endüstri 3.0 başlamış oldu. Veri akışı hayatımıza girmeye başlayınca üretimin yönetilme sanatı başlıyor ve üretim kaynak planlama ile endüstriye yön veriliyor.

 

Bizlerin en büyük hatası yönettiğimiz ticari işletmelerin içinde farklı farklı birbirleriyle konuşmayan sistemler kurmak olmuştur. Tüm süreçleri yönetebilecek tek sistem kullanılmış olsa idi firmayı yönetmek, zaman tasarrufu yapmak çok daha kolay hale gelecekti.  

 

ERP ile Şirketinizi Baştan Uca Yönetin!

Stok takibinden, malzeme ihtiyacına, planlamaya, risk yönetiminden insan kaynaklarına, kalite yönetiminden, toplam verimlilik yönetimine kadar birçok sistemin bir arada çalıştığı entegre sistemler bütünü olan ERP ile şirketlerin baştan uca her türlü ihtiyacını sistem üzerinde hızlıca karşılıyor ve şirketlere zaman ve maliyetten büyük oranlarda kar elde etme fırsatı sunarak aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

 

ERP Çözümleri genel olarak firmalara; iş ve bilgi süreçlerinde standardizasyon, verimlilik ve performans sağlar, çalışanlar arasında ortak iş yapma kültür ve lisanı oluşturur, entegre bir sistem desteğiyle işletmenin her noktasında etkin ve hızlı iş sonuçları oluşturulmasına olanak tanır, önleyici kontrol sistemleri ile hataları azaltma ve önleme kabiliyeti kazandırır, ürün ve sürecin izlenebilirliği ile proaktif yönetim fırsatı sunar, şirket yönetimlerinin karar alma sürecinde radikal iyileşmelere yardımcı olur.

 

Firma kültürüne, iş yapma şekline, yerel kültüre uyumlu olan ERP programının ülkenin resmi kurumlarıyla olan finans-muhasebe, ithalat-ihracat işlemlerinde tüm süreçlere hakim olması ve doğru uygulamalar olması firmayı rahatlatacak ve kimi durumlarda zarardan kurtaracak bir özelliktir. Bu hususlara dikkat edildiğinde ERP yatırımı, süreç boyunca ödenen danışmanlık ücreti ve zaman kaybı olmayacağından, ERP’nin sağlayacağı karlılıktan hemen faydalanmaya başlanabilir.

 

Kim Elindeki Bilgiyi Yönetiyor İse Dünyanın Hakimi O

Dünyada veri datalarını yönetmek için bir savaş başladı. Özelikle Amerika ve Çin veri yönetiminde büyük bir savaşa girdiler. İnsanların yaşam alanlarını, neler yediğinden, hangi mağazan alışveriş yaptığını, vb. gibi bilgileri yönetenler gelecekte dünyayı yönetecekler.

 

Almanya Endüstri 3.0’ı Uzak Doğu’ya kaptırınca bir hamle yaptı ve 2011 yılında Endüstri 4.0 diye bir kavram açıkladılar. Bundan sonra karanlık fabrikalar yapacağız ve tamamıyla robotlar çalışacak düsturunu açıkladılar. Lakin bu kavram dünya üzerinde tutmadı. 2017 yılında Japonya Başbakanı Shinzo Abe Endüstri 4.0’ın topluma uygun olmadığını, robotlar ve insanların el ele verip üretim yapacağı toplumlar inşaa edilmek üzere Toplum 5.0’ı açıkladı. Toplum 5.0 ile yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmek, sanal dünya ile gerçek dünyanın birlikte işler hale getirilmesi, nesnelerin internetinden toplum çıkarları gözetilerek faydalanılması, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yollarının üretilmesi esasları gözetildi.

 

Geleceğin sektörlerine de değinen Palamut; Beyin İmplant Uzmanı, Kişiye Özel Organ Üretim Uzmanı, Uzay Turizm Rehberi, Kişisel Gizlilik Danışmanı, Drone Pilotu, Kentsel Tarım Uzmanı, Sentetik Biyoloji Mühendisi, Robotik Servis Teknisyeni, Yapay Zekâ Eğitmeni, Nanoteknoloji Mühendisi olarak açıkladı.  

 

ERP yöntemleri ve yazılım serüveni katılımcılara anlatıldı. Özellikle firma yönetimi, zaman israfı, maliyet kontrolü, raporlama başta olmak üzere birçok alanda tasarruf yapılabileceği söylendi. Ardından katılımcıların sorularıyla Türkiye’nin ekonomik olarak gidişatı değerlendirildi.  


Program İGİAD Başkanı Ayhan Karahan ve İş Geliştirme Komisyon Başkanı H. Mehmet Köse’nin Recep Palamut’a hediye takdimi ile son buldu.