İGİAD tarafından “İş Ahlakının Geliştirilmesinde İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplum Rolü” konulu panel düzenlendi
“İş Ahlakının Geliştirilmesinde İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü” paneli, 05 Mayıs 2015 tahinde Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ile davetliler katıldı.
İGİAD Başkanı Ayhan Karahan: “İŞ AHLAKI BİLİNCİNE SAHİP OLMALIYIZ”
İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, 12 yıl önce kurulan derneğin Türkiye iktisadi girişim ve iş ahlakı konusunda iş dünyası ile STK’ları bir araya getirme gayreti içinde olduğunu dile getirdi. Ahlak çalışmaları içinde yer alan önemli konulardan birisinin iş ahlakı olduğunu ifade eden Karahan, “Bugünlerde her zamankilerden daha fazla ihtiyaç duymamıza rağmen iş ahlakı konusunda politika üreten kurum ve kuruluşların sayısı oldukça azdır. İş ahlakı alanında sivil inisiyatifin çizdiği vizyon ve sorumluluk bilinci iş adamlarına değer katmıştır. Hedefimiz üyelerimizin iş ahlakı bilincine sahip olmasını, üniversite ve STK’ları bu süreç içine katmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Uludağ Üniversitesi Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karahan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener ve İGİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel de iş ahlakına yönelik düşüncelerini aktardı.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karahan: “BATI DEĞERLERİ HEPİMİZE HÂKİM KONUMUNA GELMEMELİ”
Medeniyetimizin unutulduğuna dikkat çeken Karahan, “Bizim medeniyetimizde hak, hukuk ve adaletin olduğu lakin bu değerlerimiz unutulduğu batı değerlerinin hepimize hakim olmaya başladığı bir devirde yaşamaya başladık, kendimize gelmemiz gerekiyor” dedi.
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara: “İKTİSADI HAYATIN MİMARI İÇİN KOLLARI SIVAMALIYIZ”
İktisadi hayatın önemine vurgu yapan diyen Kara, “ İktisadi hayatın bir mimarı, bir mekânı ve bir miyarı vardır. Dolasıyla iş bu işin mimarı olan insan önem arz etmekte ve bu insanın nasıl yetiştiği kelimesini kendimize defaten sormamız gerekmektedir” dedi. İktisadi kelimesinde mutedil olmak, adil olmak ve israf etmemek kelimelerini barındırdığının altını çizen Kara, “İktisadı yöneten insan tipini neden yetiştiremiyoruz derseniz mayamıza müdahale edilmesidir. Neler midir mayamıza müdahale eden etmenler; kapitalizm, materyalizm ve sekülerizm. İktisadımıza yön veren insanın, bu etmenleri hayatından çıkarmadan huzuru olmayacaktır” dedi.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener: “KÜRESELLEŞEN BİR DÜNYADA İŞ AHLAKININ TEMEL İLKELERİNE UYMAK ŞART OLDU”
Kıyasıya rekabetin yaşandığı bir dönemde Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğine işaret eden Gülener, “Bu büyük hedefe ulaşabilmek için de oyunu kurallarına göre oynamamız gerekiyor” dedi. Dünyada küreselleşmeyle birlikte şirketlerin, çalışanlarına, müşterilerine ve yatırımcılarına karşı daha sorumlu hale geldiğini dikkat belirten Gülener, “Küreselleşen bir dünyada iş ahlakının temel ilkelerine uymak şart oldu. Günümüzde tüketiciler her zamankinden çok daha bilinçli. Ahlak kurallarından uzak bir işyeri ne sahibine ne de ülkesine zenginlik kazandırır. İşimizin hilesi her zaman dürüstlük olmalıdır” dedi.
İGİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel: “AHLAKİ YÜKÜMLÜKLERİNİN AMACI İNSANI YÜCELTMEKTİR”
Ticari hayatımızı şekillendiren Ahilik Teşkilatının öneminin günümüzde çok büyük bir yere sahip olduğu vurgusunu yapan Dinçel: “Kapitalizmin vahşi hayatında İGİAD’ın önemi giderek artmaktadır. İnsanların fıtri özellikleri Ahlaki davranışların alt yapısı, din ise bu yapının üst yapısıdır. Maalesef günümüzde bizi bekleyen en büyük tehlike dünyevileşmedir” dedi. Günümüz sorunlarının en başının olan çoğaltma tutkusuna vurgu yapan Dinçel, “ İnsanın sahip olduğu her şeyi kendisine emanet olarak görmediği için kapitalizm gün geçtikte çoğalmaktadır. Asıl ve bize göre doğru olan ise Allah’ın bize verdiklerinin tamamıyla emanet olarak algılamasıdır” dedi. Konuşmasının son bölümünde İGİAD’ın gayesinden, hedeflerinden ve faaliyetlerinden bahseden Dinçel, ”Bereket kavramını iyi bir şekilde anlatmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Program konuşmaların ardından sunulan plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
İGİAD - Bursa İş Ahlakı Paneli 1. Bölüm
[:]