İGİAD’IN ASGARİ GEÇİM ÜCRETİ (AGÜ) 1,630 TL

02 Ocak 2014
Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul’da yaşayan evli ve iki çocuklu bir ailenin, asgarî şartlarda geçimini sağlayabilmesi için gerekli olan ücret seviyesi, 2014 yılı için 1.630 TL olarak belirlendi.
İGİAD Asgarî Geçim Ücreti (AGÜ) Tespit Komisyonu, her yıl, Aralık ayında yaptığı bir araştırma ile İstanbul şartlarında iki çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan asgari ücret seviyesini tespit ediyor.
İstanbul şartlarında iki çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan asgari ücret seviyesini tespit etmek için yapılan bu araştırma, bir ailenin; gıda (kahvaltılık, sebze ve meyve, et ürünleri, bakliyat, ekmek, çay/şeker/yağ), kira, elektrik, su, yakıt, haberleşme, ulaşım, eğitim, giyim, ilaç, ev eşyası ve temizlik harcamalarını içeren bir ortalama toplam gideri tespit etmek amacıyla yapıldı.
2014 yılı için hizmet, inşaat, bankacılık-finans, tekstil, gıda, pazarlama, eğitim-danışmanlık, lojistik, imalat, elektronik, hukuk ve danışmanlık, medya-reklamcılık ve sağlık gibi çeşitli sektörlerden 1000’e yakın iş görenle yapılan anket çalışmasına göre İstanbul’da yaşayan iki çocuklu bir ailenin asgari olarak geçinebilmesi için iş görenin prim, ikramiye, yardım vb. yan ödemeler dâhil olmak üzere toplam 1.630 TL kazanması gerekiyor. Tespit edilen AGÜ rakamı, SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor. İGİAD, bu rakamı, evli ve iki çocuklu bir işgörene verilmesi gereken asgarî geçim ücreti tutarı olarak işverenlere tavsiye ediyor.
İşgörenlere ödenen asgarî ücreti, toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge olarak kabul eden, kurucuları arasında işverenlerin yanı sıra iş görenlerin de olduğu İGİAD, yürürlükte olan asgarî ücret seviyesinin daha da yukarılara çekilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu konuda işverenlerin daha duyarlı olmalarını savunan İGİAD, AGÜ sayesinde çalışanların ücretlerinin sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor.
İGİAD, iş dünyasına alternatif olarak sunduğu ve reel rakamlarla hesaplanan AGÜ’yü pratikte uygulanması ya da uygulama yönünde gayret gösterilmesi için tüm işverenlere tavsiye ediyor. Ayrıca işverenlerin bu ücret seviyesini işletmelerinde uygulayabilmeleri için de hükümetin iş gören maliyetini işveren lehine çevirecek düzenlemelerde bulunması gerekmektedir. 02.01.2014