Ekonomi Konferansında Gündem Kur Savaşları

17 Eylül 2019

İGİAD Başkanı Ayhan Karahan’ın açılış konuşmasıyla başlayan program, Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından “ Dünyada ve Türkiyede Ekonomik Gelişmeler ve Beklentiler ” konferansıyla devam etti.

 

Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel piyasalar ve bu piyasaları etkileyen faktörleri ele alarak, 2019 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Alkin konuşmasında dünyadaki ticaret ve kur savaşlarının etkilerini şu şekilde anlattı;

 

“Merkez Bankası enflasyondaki düşüşün kalıcı olacağı zamana kadar sıkı para politikasını sürdürecektir. Yıl sonuna kadar piyasalardaki nakit sıkışıklığı devam edecektir. Merkez Bankaları amaçta bağımsız olmazlar araçta bağımsız olurlar. Kur ve ticaret savaşları devam edecektir, bize düşen pozisyonumuzu sağlam almaktır. Amerika dolar kurunu düşürmek istemekte Çin’de yuanın değerlenmesini istememektedir. İki ülke arasındaki ticaret savaşı bütün dünyayı etkilemektedir.

 

Geçen yıl 31 Ekim 2017'de 95 puanın hemen altında (94.55) olan Dolar Endeksi, 2018'in 1 Şubat günü 88.87 puanı, 15 Şubat'ta ise 88.59 puanı görmüş ve 2018'in başında euro-dolar paritesinin dolar lehine gerileyeceği, paritenin 1,12 doların altını, ardından 1,08 doların altını görebileceği yönünde, uluslararası finans kurumu raporlarında yer alan öngörüler bir kez daha 'ofsayt'a düşmüştü. Bugün ise, Dolar Endeksi'nde bir 97 puanın üzerindeyiz, bir 97 puanın altındayız. FED’in son toplantısı sonrasında Dolar Endeksi tekrar 97 puanın altında.

 

Coface'ın sektör analizine göre, tarım-gıda sektörü orta risk alanında kalmayı sürdürürken, otomotiv ve ilaç endüstrisinin küresel büyümedeki yavaşlama ve kimi önde gelen ekonomilerdeki resesyon riskine bağlı olarak, düşük risk alanından orta risk alanına kayabilecekleri öngörülüyor. Küresel büyümedeki zafiyete bağlı olarak, inşaat sektörünün yüksek riske işaret etmesi, sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil. Enerji, Haberleşme ve Bilişim Teknolojileri, metal, kağıt tekstil ve hazır giyim ve orman ürünleri yüksek risk kategorisindeyken, kimya, perakende, ulaştırma sektörleri ise, orta düzeyde risk alanında yer almakta ” dedi.

 

Program, Prof. Dr. Kerem Alkin’e sorularla devam etti.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan’ın Prof. Dr. Kerem Alkin’e hediye takdimi ile program son buldu.