Ders Veren Tecrübeler dizisinin altıncısı 24 Nisan Salı İGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Ders Veren Tecrübeler” dizisinin altıncısının konuğu KARMOD Prefabrik Yapı Teknolojiler Ceo’su Mehmet Çankaya oldu.
İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve İGİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi Doç. Dr. Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan programda girişimcilik, ortaklık ve ihracat konusunda Mehmet Çankaya’nın önemli tecrübeleri konuşuldu. Çankaya’nın konuşmasında öne çıkan hususlar:
“İstişareyi önceleyen yönetim anlayışı, sürekli eğitim ve planlama”
Ortaklık kültürünü iyi yapamıyoruz. Bunun için öncelikle lideri iyi seçmemiz gerekiyor. Sonra diğer ortaklarında lidere uyması ile firma yükselişe geçiyor. Ve tabi ki şirket anayasası olmazsa olmazımız. Birlikte çalışma kurullarını belirlerken nasıl ayrılacağımızın tanımlarını da yaptık. Bu şekilde firma/firmalar sıkıntılardan/ayrılmalardan hiç etkilenmedi.
Başarı göreceli bir kavram. Yapabileceklerimizi düşündükçe henüz kendimizi başarılı olduk diye tanımlayamıyoruz. Ama 2 etken üzerinde yoğunlaştık. Öncelikle belki klasik kalacak ama yaptığı işi sevmek çok önemli. Sevmeyen ya kendisine ya da hizmet verdiklerine zulmeder. İkinci en önemli etkili planlama. Batı dediğimiz kültürün en önemli başarısı planlamada gizli. Planlama ile başarıyorlar diyebiliriz. Onlar mesela 1 saatlik işe 1 gün planlama yapıyorlar. Biz ise “hemen hallederiz abi, bunda ne var ki.” diyerek 1 saatlik işi mukadder hatalarla 5 gün sürdürüyoruz. Evet belki de dünyanın saat bazında en çok çalışan ülkeleri arasındayız ama planlama olmadığında bu çalışma başarı için yeterli olmuyor. Zamanımız zayi oluyor, israf oluyor.
“Dijital saha olmazsa olmazımız”
Karmod’un web sitesinin tıklanma sayısı bir milyonun üzerinde, yaklaşık her gün gelen talep üç yüz. Neredeyse birçok yaygın dilde sosyal medyayı kullanıyoruz. Şu anki devirde dijital çok önemli bir durumda. Yatırımlarınızı yavaş yavaş dijitale taşımanız gerekiyor. Ancak bu şekilde rekabet edebilir hâle geliyorsunuz. Nitelikli alıcı müşterilere de ulaşabiliyoruz. İhracatımızın önemli bir gelirini dijitali iyi kullanarak sağlıyoruz.
“Gitmediğiniz yer sizin değil”
Karmod olarak hazır evler, ofis ve yaşam konteynerleri, güvenlik kulübeleri ve büfeler, kurşun geçirmeyen zırhlı kulübeler yapıyoruz. Yurtdışında yatırımlarını ortaklıklar üzerine inşa ediyoruz. Amerika'dan Rusya'ya, Yeni Zelanda'dan Avustralya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya 7 kıtada 106 ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle Afrika ve Avrupa piyasanın kaliteli ürünlere kapıları açık. Gidilip görüldüğü zaman gerekli fizibilite ile yatırım yapılabilecek çok iş kolunun olduğunu düşünüyorum. Özellikle genç girişimcilere tavsiyem gidin yerinde görün ticareti. Bu bağlamda uluslararası fuarları önemsemek ve sürekli gitmek gerektiğini düşünüyorum. Ben firmamı bu fuarlardan edindiğim izlenimler ve kurduğum ilişkiler çerçevesinde geliştirdim.
“Cari açığın kapatılmasına katkı sağlayacağız”
Türkiye'de ürettiğimiz ürünleri demonte bir şekilde götürerek ihracat yaptığımız ülkelerde hızlı bir şekilde kuruyoruz. Özellikle Afrika ülkelerinde ciddi rağbet görüyoruz. Türkiye'nin Afrika'da Çin ve Hindistan ile rakip. Çin hükümetinin barter sistemiyle Afrika'ya ihracat yapan şirketlerinin işlerini kolaylaştırıyor, Türkiye ise henüz böyle bir sistem uygulamıyor.
Orta Doğu, Amerika, Afrika ve Türki Cumhuriyetlere toplamda 10 fabrika kurmayı hedefliyoruz, yıllık ihracatı da 10 kat artırmayı amaçlıyoruz. Bu fabrikalarda ürün üretiminde kullanılan malzemeleri Türkiye'den göndererek cari açığın kapatılmasına da ciddi katkı sunmaya çalışıyoruz.
Program katılımcıların soru cevapları ile devam etti. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve İGİAD Başkanı Ayhan Karahan’ın Mehmet Çankaya’ya hediye takdimi ile son buldu.