DERS VEREN TECRÜBELER DİZİSİNDE MMG BAŞKANI OSMAN BALTA’YI DİNLEDİK

01 Kasım 2017

Ders Veren Tecrübeler dizisinin üçüncüsü 1 Kasım Çarşamba günü İGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Ders Veren Tecrübeler” dizisinin üçüncüsünün konuğu Mimar Mühendisler Grubu Başkanı Osman Balta oldu. İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve İGİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi Doç.  Dr. Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan programda ortaklık kültürü ve profesyonel çalışma hayatı konusunda Osman Balta’nın önemli tecrübeleri konuşuldu.

“Firmanın kurulduğu ilk günden itibaren zekât verilmeli”

Osman Balta profesyonel hayatında kazandığı tecrübeler ile 1992 yılında arkadaş çevresi ile kurulan şirketinden bahsetti. Balta; “1992 de ilk şirketimizi kurduk. Ortaklık gerçekten bizim ülkemizde zor. Ortağımla bugüne kadar aramız bozulmadı. Bunun en önemli nedeni bizce, biz ilk günden itibaren zekatımızı vermeye başladık. İkinci kurduğumuz şirket ise 1999 yılında kurulmasına rağmen 2015 yılında masraflarını karşılamaya başladı. Doğalgaz sistemi üzerine bir mekanizma ürettik. Önce Amerika’dan aldık ama sonra bize ürünü vermekten vazgeçtiler. Bunun üzerine kendimiz ürettik. Bu da zaman aldı, zor olsa da sabrettik, sonuç güzel oldu hamdolsun.”

“Şirket bir dünyaya benzer”

7 yıl yöneticilik kadrosunda bulunduğum Gübretaş günlerim hakkında bilgiler vereyim. Gübretaş her günü bir önce ki günle kıyaslarlar. Ben inanamıyordum harika bir sistemdi. Her sene büyüyerek devam eden bir şirket. 2014 yılında piyasanın lideri olduk. Sabah 4 sularında kalkıp işe giderdim. Genelde seyahat ederek tarım alanlarını dolaşarak çalışırdım. Yoğun bir tempo vardı. Masam sandalyem vardı ama pek oturamıyordum.

Ben şirketi, bir dünyaya benzetiyorum. Yönetici dünyanın üstünde durursa düşer. Çünkü dünyanın dönmesi gerekli. Yönetici dünyanın yavaş döndüğünü görürse eliyle hızlandırmalı. Hızlıysa yavaşlatmalı. Mutlaka dışardan gözlem yapılmalı. Dünyanın üstünde oturarak nasıl bir hıza sahip olduğunu anlayamazsınız.

Bazen keşke Gübretaş’a girmeseydim diyorum. Çünkü Gübretaş dört dörtlüktü. Oradan ayrıldıktan sonra şirketlere uyum sağlamakta sıkıntı çektim. Çünkü orada her şey makine gibi işliyordu. Bu da bize kurumsallaşmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

Katılımcıların soru cevapları ile devam eden program, Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve İGİAD Başkanı Ayhan Karahan’ın Osman Balta’ya hediye takdimi ile son buldu.