DERS VEREN TECRÜBELER DİZİSİNİN İLKİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

28 Mart 2017

Ders Veren Tecrübeler dizisinin ilki 28 Mart Salı İGİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi. “Ders Veren Tecrübeler” dizisinin ilkinin konuğu AİM Global A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akyüz oldu. Akyüz, yaklaşık 40 yıla varan iş tecrübelerini dinleyicilerle paylaştı.

Program İGİAD Eğitim ve Araştırma Komisyonu Başkanı Murat Şentürk’ün açılış konuşmaları ile başladı. Ders Veren Tecrübeler dizisi hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Şentürk, konuşmacı Ali Akyüz’ü ve moderatör Doç. Dr. Nihat Alayaoğlu’nu katılımcılara tanıttı.

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve İGİAD Yüksek İstişare Kurulu üyesi Doç.  Dr. Nihat Alayoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan programda ortaklıklar, aile şirketleri ve profesyonel yönetim konusunda Ali Akyüz’ün önemli tecrübeleri konuşuldu.

“Ortaklıkta Küçük Hesaplar Olmamalı”

Ali Akyüz ortaklıkla ilgili perakende sektöründe kardeşleri ile bir dönem ayrı ayrı çalıştığını ve sonra bir araya gelip güçlerini birleştirerek yeni bir oluşumla sektörde emin adımlarla ilerlediklerinden bahsetti. Akyüz; “90’lı yıllarda RAMTOP A.Ş.’yi eşit paya sahip 76 ortaklı bir şirket kurduk. Uluslararası firmalar kendileri için bunu tehdit gördü. Ve bu uluslararası firmalar, ortaklara ekstra ıskontolarla ortakların kafasını karıştırmayı başardılar. Biz o sıra yönetime girdik. 1-2 yıl içerisinde uluslararası firmalar ile anlaşıp distribütörlük aldık. O dönemler eşit paya sahip ortaklığın gidişatı etkilediğini ve ortakların istediği ölçüde hisse alabileceği maddesini ortaklara kabul ettirdik. Lakin küçük hesaplar döndüğü için ve sermaye toparlanamadığı için hisselerimizi devralıp şirketten çıktık. RAMTOP A.Ş.’den ayrılan 6 kişi olarak UYUM A.Ş.’yi kurduk.

“Ortaklıkta Kişisel Menfaatler Arka Planda Yer Almalı”

Uzun vadeli düşünce yapısı olmadığından uzun soluklu olmadı. Küçük hesaplar ve kısa vadeli kendi çıkarını, menfaatini düşünmek ortaklığın ilerleyememesinde ki en büyük faktördü.

“Ahlak Yoksa Ticaret Uzun Süreli Olmaz/Olamaz”

Ahlak yoksa ticaret uzun süreli olmaz/olamaz. En baştan ortaklık kurmadan olmazsa olmaz kriterlerimizi konuştuk. Kırmızı çizgilerimizi ortaklar ile konuştuktan sonra yola atıldık.  Ve bu konuştuklarımızı yazılı olarak kayıt altına aldık. Güvenin temelini ahlak ve ilk başta konuştuğumuz sözlere dayandırdık. 

“Biz Kurumsallaşma Tanımını Tam Olarak Anlayamadık”

UYUM A.Ş. kurulduktan sonra 100.000 $ bir meblağ ile Başakşehir’de 98 yılında ilk mağazamızı açtık. 2 yıl içerisinde 300.000 $ ile kurduğumuz şirketimizin değeri on kat artarak 3.000.000 $ oldu. UYUM A.Ş.’nin başarılı olmasının en büyük etkenlerinden biri tüm ortakların maaşının olması. Aile şirketlerindeki en büyük problemlerinden birisidir. Mümkünse de eşit şartlarda maaş verdik. Bu durumda bereketi iyice arttırdı. Birde İşi ehline bıraktık. Yakın akrabalarımızı istihdam etsek bile amirine %100 bağlı olarak işe aldık. Personeli daha verimli kullanarak işimizi iyice büyüttük.  Uluslararası bir firmanın UYUM A.Ş. ile ilgilenmesinden sonra ki bir yıllık süreçte firmamızın tomografisi çekilmiş riskleri ortaya koydular. Ortaklık siyasi sebeplerden olmadı fakat bize söylenen şirket risklerini ortadan kaldırarak danışmanlık aldığımız firmanın da yönlendirmesi ile perakende sektöründe şirketin arzı için borsaya başvurduk. 300.000 $ kurduğumuz şirketi 2010 yılında şirketin %30 unu 125.000.000 $ ile halka arz ettik. Sermaye artışında sonra hızlı bir şekilde mağaza açmaya başladık. Danışmanlık firmasındaki yetkiliyi de bu süreçte genel müdür yaptık ve yönetim kurulu yetkisi verdik. İş te hatalar/yanlışlar zinciri de bu süreçte başladı. Biz kurumsallaşma tanımını tam olarak anlayamadık. Davulu boynumuza astık tokmağı başkasının eline bıraktık. Ve bu süreç sonunda 2012 yılının sonunda güvendiğimiz, temiz, düzgün bir şirkete hisselerimizi vererek şirketten ayrıldık.

Program katılımcıların soru cevapları ile devam etti. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu ve Murat Şentürk’ün Ali Akyüz’e hediye takdimi ile son buldu.