- YAYINLAR
- Bültenimiz 50. Sayıya Ulaştı
Bültenimiz 50. Sayıya Ulaştı
Nice 50. Sayılara…
Ellinci sayımızı yayınlamış olmanın mutluluğu, gururu ve kıvancıyla doluyuz. Elli sayı, belki dile kolay, ancak bu ellinin içinde nice emek, nice hatıra, gayret ve alınteri bulunmaktadır. 17 yıl boyunca aksamadan sürdürülen bir çabanın, adanmış bir inancın, özverili bir dayanışmanın sonunda ellinci sayımızı yayınlıyoruz. Bütün bu süreç içerisinde Dernek kurucularımızdan çalışanlarımıza, üyelerimizden okurlarımıza kadar pek çok kişinin yardım ve desteğiyle bugünlere geldik.
İstedik ki bütün bu süreci hatırlayalım, bu işlerin temeline harç katanları dinleyelim, onların tecrübelerini paylaşalım ve böylece geleceğimizi, geçmişin birikimi üstüne kuralım. Bu düşüncelerle gerek İGİAD’ın gerekse Bülten’in çok değerli kurucularının kapısını çaldık ve mikrofonu onlara uzattık. İGİAD’ın ve Bülten’in kuruluşunun nasıl gerçekleştiğini, bu girişimle neyi amaçladıklarını, Derneğin temellerinin hangi ilkeler üzerine bina edildiğini, girişimcilik ile iş ahlakını birleştiren bir Derneğin kuruluşunun çevrelerinde nasıl karşılandığını sorduk ve birbirinden değerli gözlem ve hatıraları çevrimiçi ortamda kayda geçirdik.
Aldığımız cevapların ayrıntısını ilgili sayfalarda okuyacaksınız. Ancak bu cevaplardan da görüleceği gibi İGİAD, temelde kazanç ile ahlakın birbiriyle çelişmediğini, bilakis ikisinin pekâlâ bir arada bulunabileceğini göstermeyi hedeflemiştir. Böyle bir imkânın varlığı için gayret gösterenler, her daim amatör bir ruh, mesleki bir profesyonellik ve özverili bir gönüllülükle hareket etmiştir. Girişimcilik ile ahlakı, işveren ile işgöreni bir araya getiren İGİAD, toplumsal bütünlük, ahenk ve dayanışmanın sergilendiği örnek ve ufuk açıcı bir kurum olmuştur. Bu örnekliğin altında yatan temel dinamik ise ahlaklı kurumların, ancak ahlaklı insanlar sayesinde kurulabileceğine olan inancımızdır. Nihayetinde İGİAD’a yön veren “helal kazanç ve hakça paylaşım” ilkesi, temel bir toplumsal ihtiyaca karşılık gelmektedir. Bu ihtiyaç devam ettiği müddetçe İGİAD da yoluna devam edecektir.
İGİAD’ın misyonunu dile getirmeyi amaçlayan ve bu yönüyle Derneğin görünür yüzü olan Bülten’in ellinci sayısına özel bir dosya hazırladık, ama bu dönemde birbirinden önemli başka faaliyetlerimiz de oldu. Gelenekselleşen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, çevrimiçi ortamda değerli katılımcılarla gerçekleştirildi. “Dijital Dünyada Ekonomi ve İş Ahlakı” başlığıyla yapılan Zirve, ekonomik ve sosyal hayatımızın önemli bir gerçeğini gündemine aldı. Artık dijitalleşen bir dünyada yaşıyoruz ve sadece iş hayatımız değil, pandemiyle birlikte eğitim ve öğretim hayatımız da her geçen gün dijitalleşmeye başladı. Sosyal hayatımız da bunlardan farklı değil. Dünya tarihinde önemli bir kırılmaya yol açan ve ekonomi dahil bütün hayatımızı nasıl etkileyeceğini ve ne gibi sonuçlar üreteceğini tamamıyla bilemediğimiz bir süreci yaşıyoruz. Söz konusu olguyu mümkün olduğunca anlayabilmek, geleceğe yönelik çıkarımlarda bulunabilmek ve bu dönüşümün ahlaki hassasiyeti zedelememesi için gereken duyarlılığı sergileyebilmek adına faydalı bir çalışma oldu.
İGİAD’ın ayırt edici niteliklerinden biri de asgari değil, insani geçime olan vurgudur ve bunun için, her sene olduğu gibi 2021 yılı için de İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) açıklandı. Bu yılın insani geçim noktasında daha somut ve etkili adımlar atılmasını temenni ediyor, bunun için iş dünyasından işgörenlere, sivil toplumdan devlete kadar herkese önemli görevler düştüğünü bir daha ifade ediyoruz.