İGİAD tarafından düzenlenen 9. Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, "Yeni Nesil Girişimcilikte İş Ahlakı" temasıyla Neslişah Sultan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
"Bugün geçmişe göre gençlerin icat çıkarmaları daha fazla teşvik ediliyor"
Türkiye İş Ahlakı Zirvesi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, zirvede yeni nesil girişimcilikte ahlakın konu edinildiğini belirterek, toplumların gelişmesini motive edenlerin önemli ölçüde genç ve diri girişimciler olduğunu dile getirdi.
Torlak, bugün geçmişe göre gençlerin icat çıkarmalarının daha fazla teşvik edildiğine işaret ederek, "Yeni nesil girişimcilerimizin moral ve motivasyonlarını kırmamak, heyecanlarını diri tutmak istiyoruz, ancak öte yandan ahlaki zafiyetlerin de azalarak girişimlerin devam etmesinden yanayız. Hem yeni nesil girişimcilik teşvik edilmeli hem de işin ahlaki boyutları önemsenmeli diyoruz." dedi.
Yeni nesil girişimciliğin malum genel iş ortamı, öğretim kurumları, aile ve genel olarak da toplumdan oluşan besleyici dinamiklerinin olduğunu kaydeden Torlak, "Son yıllarda gençlerimizden hem aileleri hem öğretmenleri ve hem de yönetici ya da patronları icat çıkarmalarını istiyor. Tam bu noktada iki husus önemli ve onların altını kalın çizgilerle çizmek isterim. Birinci husus teşvik edenlerin ahlaki duruşları. İkinci olarak ise sistem konusu." değerlendirmesinde bulundu.
"İnsan ve sistem konusu bütün olarak ele alınmalı"
Torlak, insanların bireysel hassasiyetleri olsa da insandaki aç gözlü olma vasfının ortadan kalkmayacağı için bu tür olumsuzlukları engelleyecek, ortaya çıktığında yaptırım uygulayacak kurum ve kurallar konusunun da önemine işaret etti.
İnsan ve sistem konusunu bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkati çeken Torlak, "Ahlaki değerleri uygulayacak, onları gözetecek olan insan, ancak insan hata yapabiliyor. Bu durumda da engelleyecek, denetleyecek ve gerektiğinde yaptırım uygulayabilecek kurum ve kurallar da birlikte düşünülmeli." açıklamasını yaptı.
Torlak, yeni nesil girişimcilerin farklı bir iş yapma tarzına yatkın olduklarını da dikkati çekerek, "Yeni nesil girişimcilerin zihni kirlenme yaşamamaları da önemli. Yani kötüyü örnek alarak yol almamalarını da temin etmek gerekiyor. Bu zirvede bu konuları ele alalım istedik. Yeni nesil girişimcilik eko sistemine bütün olarak bakmamızda fayda olacağını düşündük." ifadelerini kullandı.
"İGİAD olarak dünyadaki değişimin öncüsü olmalıyız"
İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akça, İGİAD ailesi olarak üye sayılarını her geçen gün artırdıklarına dikkati çekerek, gençlere yönelik yeni çalışmaları anlattı.
İGİAD'ın mesajını dünyaya iletmek ve ahlaki duyarlılığa sahip işbirliklerini geliştirmek amacıyla yurt dışı gezileri düzenlediklerini aktaran Akça, "Bu çerçevede yakın zamanlarda Afganistan ve Mısır'ı ziyaret ettik. Bu ziyaretimiz sonucunda üyelerimiz arasında ortak girişim olan Marsus Global Invest kuruldu. Üyelerimizin küresel düzeyde iş yapma kapasitelerini geliştirecek olan bu girişimin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Düşünce ve bilimle ele ele gitmeyen saha çalışmalarının akim kalacağına veya en azından derinlikten yoksun olarak kalıcı bir iz bırakamayacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Akça, bu amaçla yayınladıkları kitap, dergi, bülten ve raporların iş dünyasının yanı sıra akademik çevrelerde de olumlu bir etki bıraktığını gözlemlediklerini belirtti.
Dünyanın büyük bir hızla değiştiğinin altını çizen Akça, "Bilgi Devrimi diye adlandırılan bu dönüşüm, hayatın her alanını kapsamış durumdadır. Bu dönüşümden girişimcilik de payını almış ve yeni nesil girişimcilik ortaya çıkmıştır. Bu girişimcilik, bilgiyi merkeze almakta, küresel düzeyde iş yapmakta ve eski alışkanlıkları dönüştürmektedir. Bu dönüşümü daha yakından takip etmeli, insanı merkeze almalı, yeniliklere açık ve hatta İGİAD bunun öncüsü olmalı diyoruz." ifadelerini kullandı.
Akça, Filistin ve Lübnan'da yaşananlara değinerek, insanlığın geçmişte vahşeti yendiği gibi gelecekte de yeneceğini sözlerine ekledi.
Açış konuşmaları sonrasında İGİAD’a üye olan genç girişimcilere üyelik beratları Hüseyin Akça tarafından takdim edildi.
Zirve, iki farklı oturumla devam etti.
"Yeni Nesil Girişimcinin İş Ahlakı" başlıklı ilk oturum Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Yalın ÖZKARA'nın moderatörlüğünde, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Ekonomik Güçlendirme Departmanı Koordinatörü Sami SERDAR, Goldframer CEO’su Dr. Melih TURAN ve EasyApp Co-founder / CEO’su Enes Zahid URHAN’ın görüşleri ile devam etti.
"Sosyal faydayı hedefleyen projelere bakılması gerekiyor"
Enes Zahid Urhan, startupların büyüme sürecinde ciddi baskılar altında olduğunu, bunun iş ahlaksızlığına kaymasını önlemek için ideal hedeflerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Urhan, büyümenin hızla gerçekleşmesi durumunun bazı değerlerin kaybına yol açtığını vurgulayarak, hız yerine büyümekte sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini söyledi.
Bu noktada bazı prensipler üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Urhan, "Bunlardan bence ilki ideal hedef. İdeal hedef olduğu zaman sadece ticari başarıyı güden bir hedeften ziyade sosyal faydayı hedefleyen projelere bakmak gerektiğini düşünüyorum. Doğru bir hedef, doğru insanların bir yere gelmesini sağlıyor. Doğru insanların da iş ahlakı ortalaması görece daha yukarıda oluyor." diye konuştu.
Urhan, bir diğer önemli konunun da sürdürülebilir büyüme olduğunu kaydederek, büyümenin temelinde hız olduğunu ve bu hızın insanları dikkatsizleştirdiğini belirtti.
Hızlandıkça bazı değerlerin otomatik olarak kaybedildiğini aktaran Urhan, adil medeniyete sahip olan toplum olarak hız kavramı yerine büyümede yeni bir kavram ortaya koymaları gerektiğini dile getirdi. Urhan, "Dolayısıyla bizim büyüme stratejilerimizin en temelinde muhakkak hızın yanında belki biraz daha bereket diye adlandırabileceğimiz, bilançolarda matematiğin içinde göremeyeceğimiz ama işin önemli bir hususu olan ve sürdürülebilir büyümenin de bence en önemli çıktılarından biri olan bu konuya daha önce dikkat etmek gerekiyor." diye konuştu.
İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Ekonomik Güçlendirme Departmanı Koordinatörü Sami Serdar ise iş ahlakının hangi kaynaklarla uygulanması gerektiğine yönelik bir temel felsefe olduğunu ifade etti.
Serdar, İslam dünyasının yaklaşık 450 milyonluk bir genç kitleye sahip olduğuna ve girişimci kitlesinin çok büyük olduğuna işaret ederek, "Bu kitlenin yeteneği, akli melekelerindeki gücü, iştahı, bu yenilikçi teknolojileri ortaya koyabilme kabiliyeti oldukça yüksek. Ama imkanlar noktasında, imkanlara erişimde handikapları var." dedi.
"Startuplar geleceği pazarlıyor"
Goldframer Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Melih Turan da erken aşamada startuplarda problemlerin yaşanabildiğine işaret ederek, büyüme aşamasında ortaklık probleminin ve daha sonrasında takım probleminin olabildiğine dikkati çekti.
Turan, startupların geleceği pazarladığını ifade ederek, bu durumdan dolayı ciddi değerleme problemlerinin yaşanabildiğini dile getirdi.
Goldframer Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Melih Turan da erken aşamada startuplarda problemlerin yaşanabildiğine işaret ederek, büyüme aşamasında ortaklık probleminin ve daha sonrasında takım probleminin olabildiğine dikkati çekti.
Turan, startupların geleceği pazarladığını ifade ederek, bu durumdan dolayı ciddi değerleme problemlerinin yaşanabildiğini dile getirdi.
İkinci oturumda "Yeni Nesil Girişimcilik Ekosisteminde İş Ahlakı" başlığıyla Fonangels Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz KUŞ’un moderatörlüğünde, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Genel Müdürü İbrahim ELBAŞI, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam TÜZGEN ve Kuveyt Türk Katılım Bankası Dijital Bankacılık Direktörü Dr. Okan ACAR’ın sunumları yer aldı.
"İnsanların en temele neyi koyduğu ahlakı tanımlarken en kritik belirleyicidir"
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, iş ahlakının aslında her an içinde bulunulan, yaşanılan ve yapılan işin bir parçası olduğunu belirterek, iş ve işin ahlakını birbirinden ayırmayı doğru bulmadığını söyledi.
Ahlakın ne olduğuna değinen Tüzgen, "Bir adım geri gelerek aslında ahlak nedir, niçin ahlaklı olmalıyız ve nasıl oluruz? Ahlak bizim tanımımızda aslında dindir. Peygamber Efendimiz öyle öğretiyor bize çünkü din güzel ahlaktır." ifadelerini kullandı.
Tüzgen, insanların en temele neyi koyduğunun ahlakı tanımlarken en kritik belirleyicisi olduğunu dile getirerek, "Biz Allah'ın rızası için yaşıyoruz. Biz ahlaklı olmalıyız çünkü Allah'ın rızasına giden yol ahlaklı olmaktan geçiyor. Bu ticari olarak kar etsek de böyle, zarar etsek de böyle. Bir Müslüman atom bombası kullanamaz, kendisine karşı kullanılsa dahi. İşçisini sömüremez, piyasa sömürse bile." şeklinde konuştu.
Dedikodunun, yalanın ve zulmün ister fayda versin ister zarar versin kötü olduğuna değinen Tüzgen, hesapçı değil prensiplerde samimi olmanın gerekliliğine vurgu yaptı.
"Yeni nesil çözümleri genellikle insanların daha fazla ihtiyacını duyduğu alanlarda görüyoruz"
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Genel Müdürü İbrahim Elbaşı da Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin dünyanın en büyük üçüncü startup merkezi olduğunu dile getirdi.
Elbaşı, ahlakilik konusunda yapısal yaklaşımın teorisyenler arasında değişebildiğini belirterek, "Biz burada hassas davranma konusunda mükellefiz. Sadece bir Müslüman olarak değil, aynı zamanda yeni nesil bir şeyler yapan kişiler olarak da. Yeni nesil çözümleri genellikle insanların daha fazla ihtiyacını duyduğu, daha fazla kendisini ifade ettiği, sesini yükselttiği alanlarda görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kuveyt Türk Katılım Bankası Dijital Bankacılık Direktörü Dr. Okan Acar ise kendini doğru ifade eden, iş planlarını yapabilen ve insanları ikna etmeye başaran girişimlerin oluşmasının önemine işaret etti.
Temelde amaçlarının sosyal faydayı ve toplumun faydasını artırmak olduğunu kaydeden Acar, "Yani burada ekonomik fayda bir taraftan önemli ama bir taraftan da topluma sürdüğümüz fayda artarsa geometrik bir şekilde bizlere fayda olarak geri dönüyor." ifadelerini kullandı.
Acar, birlikte çalışmanın önemine dikkati çekerek, "Biz Türkiye'de bir şey yaptığımızda birbirimiz ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bugün X bankası bir şey yapınca Y bankası olarak aynısını yapmaya çalışıyoruz. Yani Amerika'yı sürekli yeniden keşfediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İktisadi girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından "Yeni Nesil Girişimcilikte İş Ahlakı" temasıyla Neslişah Sultan Kültür Merkezi'nde düzenlenen 9. Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, katılımcılara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile tamamlandı.